Sunday, October 31, 2010

My German Class.

Assalamualaikum wbt..

Hari ni Faiqah rasa sangat gembira, hati terasa berbunga-bunga dan berdaun-daun..wahh, dalam hati ni dah ada taman botani..kikiki.. korang mesti tertanya-tanya apa dah jadi dengan Faiqah ni.. jujurnya, ada 2 benda jer yg boleh buat Faiqah rasa bahagia dan terbang di awan-awangan, kalau x duit, mesti budak laki cute~ tp dalam kes ni, dah sah2 la bukan duit, sbb elaun lagi beberapa minggu baru masuk, so.. apa lagi...

cutenya!!!!!!

Masa first week kat sini, ak dah daftar nk masuk kelas bahasa German. Semangat la dengan Nazihah nk belajar German ni.. (act, dia lagi semangat dari ak..) tapi last2 kelas yang diorang bagi tu clash dengan kelas lain. so, memang sangat sedih sbb x dapat kelas tu..wuwuu..pdahal ak pon x tau nape ak nk sangat belajar German ni.. tapi agaknya memang ak dah ditakdirkan utk belajar German, satu hari tu, cikgu German tu hantar email kat ak dan tanya pasal pe ak x datang kelas dia.. ak pon karanglah email sedih kat cikgu tu bagitau betapa ak cinta dan semangat nye nak belajar German tapi depa bagi kelas yang clash dengan kelas lain, wuwuu.. cikgu boleh x tolong bagi saya kelas yg lain? Akhirnya cikgu tu bersimpati dengan ak dan dia bagi kelas hari Jumaat pagi. Ak pun dengan penuh kegembiraan tanya Afiq dan Nazihah tapi dengan penuh kedukaan diorang khabarkan diorang x leh pergi jugak sbb ada kelas time tu..

Alamak jadi ak sorang la ni pergi kelas tu? ni yang malas ni..
Tapi ak pergi la jugak, rugi lah kalo x pergi.. dah penat2 ak pujuk cikgu tu..

First class tu, ak terkejut sebab cikgu German ak tu, Antonia Markou sangat2 la muda rupanya. dah la baik, penyabar, suka senyum plak tu.. budak2 dalam kelas ni semuanya lembab cam ape..( termasuk ak la tu...)alamak klas beginner la katakan..tapi dia senyum jer, sabar jer.. agaknye dalam tu dah berapi kott~hahaha
(apsal la korang ni lembab sgt ha??? cikgu dah ajar 18 kali pon xleh paham2 jugak!)

Dalam kelas ak tu, cuma ade 8 students jer.. Malaysia ak sorang, Chinese sorang, pastu ade yg dari Ireland, Greece...paling ramai or course la dari England. Mm.. ak x biasa la kelas yg ak sorang jer Melayu.. x best la sbb xde kawan.. dah la orang dalam kelas tu pelik2 semua.. takut ak..

Tapi best la kelas tu, dah la laju.. stakat ni pandai la sebut 2,3 ayat.. Ich heisse Faiqah, Ich bin Studante, Ich komme aus Malaysia.. bleh..dah 4 kali pergi kelas, tapi 3 ayat ni jelah yang pandai..ha3. Paling x bleh blah, nak sebut nombor dalam bahasa German.. contohnya macam

226,

dalam bahasa Melayunya; >>>>dua ratus dua puloh enam, (200+26)
dalam bahasa inggeris, >>>>>>>two hundred and twenty-six, (200+26)
tapi dalam bahasa German, jadi >>>>zweihundertsechsundzwanzig (200+6+20)

Pening kan?? tengok nombor ni plak,

999= neunhundertneunundneunzig
(cam bahasa siput babi la plak...)

Arghh,, tiap2 hari Jumaat tu mmg I've to drag myself to German class.. mmg malas sgt2.. dah la pukul 9 pagi lak tu... 2 hours.. kalo x sbb kelas ni, Faiqah cuma perlu pergi klas Language, Society and Mind pukul 11, satu jam jer.. lps tu boleh balik smbung tdo..waha~tapi sebab malas paling utama nya xde kawan satu negara, huhu...

Tiap minggu ade jer budak baru masuk, dan ade jer budak lama hilang... dah give up la tu..satu hari, ada budak baru masuk... wah! cutenya!! (ha.. ni merujuk balik perenggan pendahuluan post ni). Dia dari Bulgaria... ahh, muka dia sebijik cam Justin timberlake masa muda2 ari tu...


(lebey kurang,,tapi sejuta kali lebih hensem kott~haha)

Korang bayangkanlah 'Justin Timberlake muda versi Bulgaria..' cute wa cakap lu.. dah la suka senyum plak tu... arghhh~ jangan la buat I terjatuh cinta, aii, nk kono budak ni...haha!

dan mata dia sangat cantik.... macam mata Spongebob!



Lagi satu dia suka baling stoking kat ak..(ok, jgn ditanya kenapa stoking, cikgu German I kreatif sket..) ala.. skang stoking... masa2 depan, mana tau dia baling cincin plak bagi aii...haha..citt, prasan lebih la plak..

Seriously comelll!! dan last week hari paling sweet antara Faiqah dan dia.. hari tu, cikgu suruh kami revise balik apa yg kitaorang dah belajar.. so, kitaorg kena move around dan tanya soalan2 macam, "apa nama hg, apa nama famili hg, apa no. telefon hg.." (dalam bahasa German la obviously, bukan dlm bahasa Kedah..) dan catat kat notebook masing2..

Dan dia pon dtg la nk tanya ak.. wah,, saat yg dinanti2 ha..



Wie hei├čt du?
Wie ist deine Telefonnummer?


Ich bin Faiqah Ismail,
mein Telefonnummer ist 0723xyz blah blah... ak bantai sbb x igt...ha3

Pastu ak tnya dia plak..
Dia cakap nama dia.. er jap, apa dia eh, ha,,nie..

Zdravko Mihaylov

(alamak..smpai sem depan pon xtau bleh sebut ke x)

No telefon dia bagi yg betul punya tu...wow!
sbb dia baca dari iPhone dia sndri...
yayay! Faiqah dah dapat no tel dia!
ak pon saje la cakap cam siput sbb nak lengah2 kan dia..
xmo dia bagi no tel dia kat pompuan2 lain..ha3..kejam ak nih!

adoii..kecomelan dia..
tengok face to face lagi la comel..
ak rasa nak tampar jer muka dia time tu..hahaha
Thanks, Zdravko Mihaylov ghavsv whateva~
ko dah bagi ak semangat nk datang kelas German tiap2 minggu!

I miss Poppy.


Found this video on youtube,
Isn't he adorable????
I feel like kissing his adorable little lips
and squessh that chubby cheek!
comelnya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

How can you not love a rabbit?
I love bunnies, from nose to tail!
some say cats are better pet,
because they're smarter,
and some say fish are better pet,
because they easier to take care of

Pfftt...

If you wanna a smarter pet, why don't you
try to pet my sister? she can do math!
or if you wanna an easy to 'take care' pet,
there's plenty of 'lipas' in my house,
you don't even have to take care them,
and they'll still live happily ever after~
gemuk2 plak tu...ha3!

For me,
what matter most is
that if you can love your pet,
and they will give you lots of love too, in return.
that's why some people like cats, some like hamsters,
some like dogs, some like snakes,
some like dragons..ect,ect..
cuz they make them happy.

There ain't such thing as what makes a better pet,
Every pet is the best pet for their owner.

Oh God, I miss my Poppy..
Because I've tamed you,
I feel responsible for you.
It easy to find another rabbits here,
but none will be the same as you.

I love you so much, my friend,
~Hope you have a better life there.
~




My eyes and your eyes, whose bigger???lol
those good old' days~



Thursday, October 28, 2010

Save Harry!

Mood: Blahblahblah~

Semalam hari yg sgt seronok sebab tengok movie 'Semarak Naga' dengan Nazihah. Wah, citer tu.. tengok tajuk pon dh tau budus. Tp budus pon budus la, yang penting kita enjoy kan, Nazihah kan,,haha,, sori la I paksa U tengok adik Boboy berlakon cam batang kayu,batang kayu pon lagi pandai kott berlakon dari dia.. pfftt...Sedar x sedar dh kul 1 pagi, alamak, trus ai terbang ke katil, mampuih la..dah la esok ada kelas... pi tidoq2.. arghh, baru ja nk pejam mata..da start plak konsert 'zapin' kat luar tu.... da 2,3 hari hall ni sunyi sepi, hari ni da start balik perang dunia... hari-hari bilik ai kena bom...Huhu.. sedihnya ak, orang nk tidoq ni..tolong la diam wei, setan2 semua...

First2... ak dengaq orang depan ak tu duk wat projek lagi, amboi2..hari2 kot ko duk membuat 'onar' dalam bilik..hai, nasib la sini x de Pegawai Pencegah Maksiat, kalo x dua2 ekoq ak repot biaq pi masuk jail. Bodoh tul la anak2 orang putih ni.. hoi, umoq baru setahun jagung dah pandai membuat onar.. pastu esok, muka selamba badak jer kuar tegur2 orang... Kalo ak, x sanggup dah nk tengok muka jiran2, dah sedar diri tu x teruna lagi..wei, pa ak ngarut ni.. diorang punya pasal la ni...hish~ Macam la korang x tau bilik tu x kalis bunyi lgsung, ak nk nyanyi dlm bilik pon control2..depa duk jerit2 cm orang utan tu x tau malu plak..nak tunjuk sangat la dia tu ada boipren... ala bak mai tunjuk kat ak boifren hg tu, ada rupa Justin Bieber x?? kalo stakat muka cam Justin Bibir tu x yah ko nak bangga la wat balik tiap2 malam..


Pastu, ak dengar bunyi orang duk lari-lari kat luar bilik ak.. heyy! x sedar diri tul la dorang ni, badan besaq gajah duk main kejar-kejar lagi, bergegar satu hall ni! Dah la dinding2 kat sini x kukuh langsung, orang depan ak tu hempas pintu, dengan pintu2 ak skali bergegar.. mak aii.. runtuh jugak la Harry Law ni! Depa dok main kejar2 smbil ketuk2 pintu bilik orang.. adoii.. kadang2 ak trpikir jugak, ak ni duk universiti ke duk sekolah org2 cacat??

Dah la orang atas ak tu pon duk bising2.. xtau la dok wat aerobik ke dok wat gimnastik dlm bilik, dum! dum! dum! nak roboh ak punya siling... yang kat luaq tu x yah citer la.. duk menjerit2 sampai nk terkeluar anak tekak.. dah la suara seko2 tu kuat nak mati.. ai, ak rasa nak angkat kerusi bilik ak wat baling kat orang2 kat luar tu.. apsal la semua x dok diam malam ni, korang ni terlebih gula ke ape??? esok ada kelas lagi la, bodohhhhhh....erkk..ak pon emo2 semacam ni, ei, mestila.. juara tido dalam kelas ni x pernah tido dalam kelas lagi sejak datang sini.. pagi2 mengantuk cam ape.. ak rasa nak rebah pengsan jer kat tangga Park building tu.. x larat doww.. dah la suhu sejuk, kepala pusing2.. rasa nak berbungkus dalam duvet jer 24 jam...

Tiba2... ak terdengar satu bunyi datang dari langit...arghhh! Fire alarm!!!! alamak, agak2 la nak terbakar pon xkan la pkul 2 pagi, orang nak tido ni.. wuwuu.. malangnya nasib ak... dah la tido lewat, esok kelas, budak2 ni bising... skang fire alarm plak....kalau nk diikutkan hati memang confirm ak x turun, buat2 x dengar jer.. padahal alarm tu kuat nak mampus...tapi takot la plak kalau ak kena tangkap dengan incik fireman.. waa.. terpaksa la gagahkan diri turun.. berasak2 la dengan manusia2 ni turun..ha.. padan muka korang... cehh, dengan ak2 sekali kena~

Duk kat luar tu pon nak kena banyak sabar jugakk~ dah la sejuk cam ape... duk plak bersempit-sempit dengan orang2 3 suku ni semua... ada jugak yg siap bawak turun selimut... cehh, kalo ak tau, ak bawak turun dengan duvet sekali.. sejukk tau..manusia2 ni plak.. org duk bimbang2 ni, depa duk bergurau la, hisap rokok la.. pastu diorang pakat dok menyanyi kuat2, nak suroh jiran tersayang kami, budak2 Bateson pon terjaga sama...haa.. ak pon join skali.. saja nak suroh Intan, Syud, Lily semua x leh tido jugak...ha3... eh, xdela gurau jer..

Akhirnya, lepas semua dh clear, baru kitaorg bleh naik.. warghh! cepat2 sambung tido balik... tp x tau la pukul brapa baru betul2 boleh tido... budak2 ni still lagi duk berkuda kepang kat luar tu...

Hati rasa sangat takot sbb depa dh bagi warning ari tu nak tutup Harry Law ni kalo kes2 api ni terjadi lagi.. dh la time ak turun tadi bleh terbau asap mcm ada bnda betul2 trbakar...adoi, jgn la tutup Harry Law ni... mana la ak nak bungkus kain baju pi merempat kat tepi2 jalan plak.. ak sayang Harry Law ni.. biaqla orang2 kat sini cam jin ifrit semua tapi Harry Law sangat best~ hari2 meriah cam hari raya, you tau,, yuhuuu~

Tuesday, October 26, 2010

My One and Only.

Every time I watched a really good movie,
I feel obliged to spread a word about it
and secretly hoping that people are gonna be interested on it too.
well, they say, good things are meant to be shared~

In the midst of homework and other tasks to do,
I just finished watching a really great movie,
though it's not really, a type of movie that I would normally watch.



Have to admit it though,
The only reason I watched it on the first place is,
Logan Lerman.



Can I just tell a lil bit about the story...?

It's about a mother who left her husband after he cheated on her and dragged along her two sons, traveling around the states to find a new rich husband for herself.
Along the journey, the mother met all kind of rich men but none is good or sincere enough to marry her. George (Logan) wanted his parents to get back together but his mother has long gave up hope for such thing to happen. While his gay step brother, Dan, couldn't care less and only dreaming about being an actor. Along the journey, they learn something new about each other, and gain unexpected lessons on life, hope and a special, complicated thing called 'bond'.

This is such a heart-whelming movie,
I laughed, I gasped, I almost cried,
it a lovely story.



Mummy and Daddy had a little fight.



'Crazy' Mummy left Daddy, bought a car and took George and Dan out of their school.



Mummy knew they're getting poorer and had to find a rich new husband immediately!



They moved from place to place and George is getting sick with all these and wanted to go home to his Daddy.



But all Mummy said is "Don't worry, everything will be alright, I have you and you have me."




Note: It doesn't matter if your parents are perfect or not.
Most of the time, they're just being human.
But what really matters is their unconditional love towards you,
then who are you to complain?

Sunday, October 24, 2010

Shinee fever~

Browse through facebook
Shinee videos,
Shinee posts,
Shinee that, Shinee this..

Now I understand..
Shinee fever!!
my friends are affected by Shinee fever.

mmm.. I've long give up on Shinee
used to love them, but not after the whole,
NEW concept and image thing..

love them when they're used to be like this,



~urban+R&B+classy concept~

and now they're like this,



pop+bublegum+techno+justliketypicalkoreanboyband concept

and what's with Jonghyun singing with autotune now????

oh, hey, look who's here!



Xander U-Kiss



Dongho U-Kiss


How cute! watch him playing the cards and mumbling alone!



haha! I guess I like naturally cute funny guy^^

My corridor Mates~! >>Tom, Jay, Lee, Amy n the Unknown



Ha.. kumpul semua skali dlm satu post..muahaha
act, ak xtau nak cerita apa pasal diaorang, sebab x kenal sangat.
secara amnya,



Amy duk sebelah bilik Imran,
dia agak chubby dan berambut blonde kuning ala2 Gaga,
Dia suka sangat pakai bunga sekuntum atas kepala.. trend orang sini kot..
Dia ni baik jugak la,
kalau terserempak tegur je..

Amy suka memasak,
dia slalu la duk masak brownies, biskut la..macam2
dan dia selalu ajak kawan dia yang dressing macam lelaki tu datang masak sama2
Tapi masalahnya, dia ni x suka kemas dan suka wat kotor dapur,
hal ini diakui sendiri oleh corridor mates ak yg lain..
haish~



Tom pula duduk sebelah bilik Amy,
depan bilik ak,
Dia la bagi ak yang paling cute kat sini
ak suka dengar suara dia yang childish tu..hahaha
tapi.. x delah childish dan innocent sangat ponn!
Dia suka bawak perempuan masuk bilik dia,
dan paham2 je la.. berasmaradana la dalam bilik tu..
ak rasa dah dua kali ak dengar bunyi2 pelik dalam bilik dia,
yang last masa Nazihah dengan ak duk masak kat dapur..
aiyak, malunya kat Nazihah.

Dia ni suka buat bising kat coridor tu,
nak2 depan bilik ak,
hari tu pukul 3 pagi,
dia duk berkejar2 dengan sorang perempuan ni,
"She stole my duvet!"
lepas tu diorang duk bersila depan bilik ak,
duk bersembang,,
ya Allah, bisingnya!! oii, orang nak tido la! dah pukul 3 pagi ni!!

Hari tu dia duk main baling2 kunci
depan bilik ak, kebetulan ak nk kluar pergi kelas,
"What are you doing?"
ha... tau plak buat muka bersalah... adoiii, macam2 la..



Lee pulak duk bilik sebelah ak,
orang nya senyap dan pemalu skit..
xde ape la nak cerita..
dia ni x la timbulkan masalah sangat
orangnya cool ajer..



Jay pulak duk sebelah kanan bilik Lee,
dia ni suka dressing ala2 emo/goth gitu..
dan x pernah kluar bilik tanpa pakai eyeliner tebal2
ak terpikir gak kalu ada fire alarm,
dia pakai eyeliner gak ke sblom turun? hahaha
dia ni baik jugak la,,
despite appearance dia yang agak menyeramkan tu..hoho



the unknown ni plak duduk sebelah bilik Jay,
ak x tau nama dia apa
ak pernah nampak dia sekali saja
dia perempuan dan mat salleh jugak
tapi seriously,
x pernah nampak dah sejak hari tu..
ak pon sgt2 heran, wujud ke x dia ni sebenarnya?


ye, Cik Caralove,
Sekian saja kisah corridor mates ak yang macam2 perangainya
ceh, macam la ak ni normal sangat
memang sesuai la diorang longgokkan kami dalam satu korridor ni..huhu

Saturday, October 23, 2010

The most promising voice~

I will always love you

1. Connie Talbot ( 7 years old)



Cute! so amazing for a seven years old to sing so nicely!

:: ability+sweetness+emotion::

2. Charice Pempengco (15 years old)




powerful.. but I don't know.. her voice is too deep that it sound scary and painful for me..haha

::ability+power+control+attitude::


my fav one would be from this girl,

3. Caroline Costa (13 years old)




:: ability+power+control+sweetness+emotion+dynamic::


She's truly amazing!





I think singing is not all about the ability to hit that high note, but also the ability to play with all kind of notes and how to add 'flavors' and 'twist' to that song. So, Caroline is deff' the best!


and there's also this girl;

Federica Lombardo (13 years)



Just an ordinary girl.. with a super-ordinary voice..bravo!

I still don't know what so 'fuss' about Charice.. there's so so so much amazing young talents out there, people just have to open their eyes, and open their youtube.. lol!

My corridor Mates~! >>Still

*sambungan post hari tu...

Second room

Still




Still ni adalah seorang gadis Cina yang berasal dari Beijing, China. So, hanya kami berdua la International student yg tinggal kat koridor tu. The rest is home student aka orang yg memang duduk England. Dia sangat baik... dan dia juga antara yang paling rapat dengan ak. Ak senang sket nak bercakap dengan dia, sebab tau dia jugak x pandai sangat English.. he3.. so kalau ak buat silap pon dia x tau..hahaha.

Dia sorang yg sangat peramah, happy go lucky and ambik berat pasal orang lain,tapi alangkah baiknya kalau orang lain pon ambik berat pasal dia. huhu.. kadang2 kesian sgt kat dia, sebab dia ni pelajar Law, jadi banyak buku nak kena baca. Nak2 sebab dia pon x berapa fasih English..so, kena kerja lebih kuat dari orang lain.. Malang sekali bilik dia sebelah dapur.. ha.. dapur tu apatah lagi, tempat budak2 ni berkumpul, bersembang, pasang musik kuat2, berkaraoke..wei, orang nak study, tau x!! kalu ak x pelah, ak memang x study pon..hahaha

Ada satu pagi tu, terjumpa dia kat dapur. Masa tu ak dah nak kluar dapur, so ak pegang la pintu tu sambil bercakap dengan dia. Tetiba dia mintak ak tutup pintu dapur tu.. ak pon, ha? kenapa, kenapa?? nak mengumpat sapa2 ke..? wah, ak excited benar kalau bab mengutuk orang putih ni..haha
tapi dia bagitau,"Shhh... they're still sleeping..." Apa????!!! ala..baiknya..hu3... terharu ak..

Hmmm... dah lama x bercakap dengan dia. Dia agak sibuk la.. kelas banyak, homework banyak.. ak pulak, hari2 duk bersenang-lenang..hari2 pergi lepak kat Victoria Park main gelungsur.. hish! bila la ak nak rajin ni..~


Next post will be about: Tom, Amy, Lee, Jay and anonymous.

Friday, October 22, 2010

My corridor Mates~! >>Imran

Ada orang tu.. request cerita pasal my corridor mates.. so, this one is for Miss Caralove, he3

We started from the first room,

Imran



Imran ni orang Islam, mak dan ayah dia dari Pakistan, tapi dah lama menetap di England dan dia juga lahir di England. Orangnya kecik dan cute aje.. mcm ak..hoho. Dia corridor mate yang first tegur ak, dan yang paling baik dengan ak. Maybe sebab dia pon kecik macam orang Malaysia, xde la ak takut sangat nak bercakap. x macam locals kat sini, badan besar nak mati..huhu. Ak ingat lagi satu hari tu dia ketuk pintu bilik ak, terkejut ak dengan Wani. Ha?? Sape mamat ni? x pernah nampak pon? Rupa-rupanya dia nak tanya arah kiblat ooo. Slalu jugak la ak bersembang dengan dia, dia sangat2 helpful. Hari tu ak tanya dia kat mana kedai jual tudung/selendang kat sini, dia pun x berapa sure, tp dia cakap, "It's okay, I'll ask my mom or maybe you can take some of her scarfs" eh, jangan2.. tak pasal2 lak nk ambik tudung mak dia. Lepas tu dia tunjuk sejadah dia yg cantik, n tanya kalau ak nak satu, "It's okay, I'll ask my mom to give you one," ei, x payah susah2! lepas tu tanya kalau ak ada al quran ke x de, kalau xde boleh amik dia punya. amboi, semua nak bagi kat ak ni..hahaha

Rumah dia dekat aja, tapi dia cakap mak dia slalu nangis kalau call dia.. aduhh~ dah tu slalu bagi makanan sampai penuh peti sejuk. "This is all the food my mom gives me, you can have them if you want" hish~habis semua barang nak bagi ak. Dia cakap mak dia memang tegas bab2 agama, ayah dia x berapa. Dia tanya ak, ak sembahyang 5 waktu sehari x? Eh, yelah, dah berapa waktu lagi sehari? nak buat lebih, eheh, masih berusaha ke arah itu.. dia cakap kat rumah dulu2 memang dia sembahyang 5 waktu, datang sini.. mm.. susah sikit la.. (=.=)~ oo.. cmtu ke..

Hari tu kakak dia datang melawat, ak pun excited la nak jumpa dia, imagine la dia macam prempuan2 Islam kat sini, ooh, rupanya meleset sekali jangkaan ak, kakak dia memang vogue habis! terkejut ak.. ala-ala Rihanna gitu~ dan first thing dia cakap kat ak, lepas cakap Hi,

"Do you really pray five times a day? wow.."
"em.. yeah.."
"sometimes more," Imran myampuk, eii, melebih2 plak budak ni.. lempang kang~

Ha ha, teringat plak hari tu, dia ada bawak kawan dia introduce kat ak, dia pon cakap la kat kawan dia,"She's fresh from Malaysia, she doesn't really know English" ha... ak x reti bahasa Inggeris?? mmm.. memang la ak susah sket nak cakap English, tapi setiap patah benda yg korang sebut, ak paham semuanya.. tapi bagus jugak ak buat2 bodoh, hee.. boleh la ak curi2 dengar kalau diorang nak mengumpat ke~

Imran agak bebas la, ikut kawan2 mat Salleh dia berparti. Tapi dia kata dia x minum or makan porky or pegang anjing. Tapi dia selamba aje dengan perempuan. Ada skali hari tu, ak tengah panik nak kunci pintu, sbb nak kena maraton ke kelas, tetiba ada orang cuit bahu ak dari belakang, o mak kau! tengok2 dia rupanya. "Are you alright?" Alright?? nak tercabut jantung ak ni terkejut! Kawan2 pulak bebas ja kluar masuk bilik dia, x kira laki ke perempuan. Tapi dia sangat excited kalau jumpa orang2 Islam lain, dan dia jugak semangat join Islamic Society kat Universiti. hmm.. well..

Nasib baik juga la ada dia. At least, apa-apa ak boleh bagitau dia dan dia boleh bagitau corridor mates ak yang lain. Macam hari tu, isu bacon dan ham dalam peti sejuk. Dia tolong explain kat corridor mates kami yang lain yang kitaorang x boleh campur makanan halal dengan makanan x halal dalam satu peti sejuk. Fuhh~ kalau ak la yang nak kena explain benda2 ni.. emm..memang x akan terjadi..hahaha...

tu baru sorang, ada lagi.. 6 orang!
next post will be about: Still

Thursday, October 21, 2010

Hey, listen.

Once upon a time, there live a King,
he's a great ruler of his country,
but he never seems to be satisfied with what he had
One day, he asked one of his wise minister,

"Am I not the greatest and the wisest king ever lived?"
"No, your Majesty, there's always other people whose greater and wiser than us"

The King was not happy with the answer and he ordered his minister to collect all the knowledge in the world so he can read them and be the wisest man ever.
He sent seven people to search for seven different knowledge, in seven part of the world.
So the seven people traveled out of the country
and for years they studied and collected all the knowledge they could find
and transformed them into books.
Each of the people wrote seven volumes of books and one day, they were called by the King to present what they had found after all the years.

The King was not very fond of reading so many volumes of books
so he requested the men to sum up the knowledge into seven books
The men gathered and had a discussion and later they managed to come out with seven books.

But the King was still too lazy to read the books,
so, he asked the men to shorten the books to be only seven pages long.
Once again the men had a discussion and picked only the best knowledge to be written on the seven piece of papers.
But the King was still too lazy to read all of them, so he asked the men to shorten the pages into seven paragraphs long. The men discussed among them and came out with seven paragraphs.

The King still found the seven paragraphs to be a lot to read and he ordered the men to shorten the seven paragraphs into seven sentences and presented it to him.
The men did what he asked and presented the seven sentences of the knowledge to the King,
however the King said,

"I want you to make these seven sentences into only one sentence"

The men had the final discussion among them and later went to see the King.

"Have you come out with the sentence?"
"Yes, your Majesty"
"Read it out loud, I want to hear it"

The man read the sentence,

"Everything comes with a price"

The king was surprised to hear that and he got angry at the men for presented something 'useless'

"No, your Majesty, it's not something insignificant. You want to be the wisest man ever lived and learn all the knowledge of the world, but you are unwilling to pay for the price. You're unwilling to go out and look for it yourself. Once you had the knowledge in front of you, you're too lazy to read them. So, there's no possible way that you are able to acquire your wish."
"We, on the other hand, are willing to pay for the price, we left our homes, we left our beloved ones and we traveled to other side of the world, to get the knowledge that we want. We got what we wished for, ..but your Majesty, it's not that easy, everything comes with a price"

*************

Almost everything in this world comes with a price,
you want happiness, then you have to sacrifice something in return.

you want to taste the sweetness of true love,
then you have to pay by feeling the bitterness of a fake love,

You want friends,
then you have to pay by putting your ego aside,
putting your sellfishness away,
be willing to be there for them,
accept them at their worst,
so they too,
will accept you at your worst.

You wanted a happy life,
but you wish for it to be easy,
you wanted to be loved and cared by people,
but you, are unwilling to love and care for other people.
And yet, you still wonder why you're alone.

You still haven't got what you want,
because you're unwilling to pay for the price,
bigger things come with a bigger price,
Precious things come with greater sacrifice


This is a story that my teacher told me when I was
in form 1, I love it and still thinking about it until now.

Stonehenge is evil? Shut up~



Went for a trip to Stonehenge and Salisbury with other students last week.

Stonehenge doesn't really interest me so much, lol. It's freezing cold and it's hard to concentrate on its beautiful surrounding if you have to 'hug' yourself all the time.

This thing is like very famous, but why does it actually smaller than what I imagined?

But, hey, the famous Stonehenge is only an hour drive from Harry Law, that's what I call 'amazing'..hahaha



Visitors can't go nearer..cause people might steal the rock or anything..pfftt~

Some people say, who cares about a bunch of rocks? Stonehenge is evil!!!!!!
Why
people are amazed by these ridiculous things?

I say, "shut the hill up, please"..hahaha!

Nothing's wrong with doing some research and coming up with theories and stuff~
but for me,

Stonehenge is just a circle of stones
that has been living in the same place for 5000 years.
No one separated them, no one moved them ever since
the world around them changes over time
but Stonehenge stays the same
How could we possibly know what the stones had
witnessed for thousands of years.

Don't you just wish that you could be like them??
staying with your beloved one
not having to move out and go far away from each other?
People come, people go,
people live, people die
How short is our life compared to a stone.


(This is how my little girl's brain sees Stonehenge, lol)


Later we went to Salisbury,
I'M IN LOVE WITH THE PLACE!























It's a nice English village with mesmerizing view and peaceful feeling. But at the same time, it has a lot and lot of shops and shopping places, one day is far from enough to explore the whole place.

Salisbury is a more pleasant place compared to Southsea..
waa.. I wish I could live there instead!
the place is like a fairytale!


Well, whatever, I still love my home the most!

Sunday, October 17, 2010

The round golden Wall Clock


Do you remember that we used to have
a round yellow wall clock
hanging on the wall of our house?

I can still remember when Mi and Abah
went to the shop to buy a wall clock
there were so many clocks to choose,
all with different shapes and colors,
The three of us wanted the clock with the little bird in it,
which will go out and chirp to tell the time.
But they bought a big, round, golden colored clock instead.

I was too small to understand,
the clock is very plain,
but it's really expensive.
I also couldn't understand
why didn't they bought the clock with the bird instead.
I think it's much nicer and it comes with music,
I was very frustrated, but later learned to love their choice.

We put the clock in the middle of our house.

Time passed..

People come and go..
People grow up and change..

but the clock is still there..
Hanging in the same place as we put it there.
It sees everything that happened in our house
It witnesses the happiest thing
It witnesses the saddest thing
It sees our laughter, our tears,
our pain and our joys

After years and years and years passed...
The clock is still working..
faithfully showing the time
but it has becomes so old and not as beautiful as it used to be.
So, Mi put it somewhere else and hang a different clock instead.

I really love the clock
It has been living in our house for as long as I can remember.
I even plan to keep the clock forever with me,
For it holds so much memories of us.

I can't remember if we still have that clock in our house..
If it's still there,
please don't throw it away.
It means so much to me. =)





☼ ☀ ☁ ☂ ☃